Fåren på Stuteri MW


150 tackor med lamm samt några
baggar bor hos oss. De är av raserna
finull, finull/dorsetkorsningar samt suffolk. Några av finullstackorna 
betäcks med dorsetbagge
och några med suffolk allt för att
få så gott kött som möjligt.

En god vänn som ätit lamm i hela världen har döpt våra lamm
till "Skällåkra Lamm probably the
best in the world!" efter att ha
smakat från den första "skörden"!
Det känns hedrande framför allt
med tanke på att han är riktigt
glad i att göra mat och extremt
petig med råvarorna! 
Tilläggas kan att några av Göteborgs 
stjärnkrogar serverar lamm från oss!

Förutom att våra får producerar otroligt gott kött, ull och fällar så håller de markerna öppna och växelbetar med våra hästar vilket gör att parasittrycket minskat enormt!

Vi leverar lamm året runt!

Är du sugen på riktigt gott lammkött från
Skällåkra så ring och boka din lammlåda, 0733-921270!


Så här började det
Från det att vi flyttade till Skällåkra med alla hästarna har alla sagt "Maria, du borde ha några får som betar mellan hagarn". Jag har inte varit så förtjust i den tanken eftersom jag alltid hört historier om hur mycket får rymmer och hur besvärligt det är. Men en riktigt bra sak har det funnits och det är att jag och min familj alltid tyckt om får/lamm, det är otroligt gott kött!

Att kunna växelbeta med ex. nöt eller får har däremot varit högt uppe på min önskelista men ingen har nappat på mitt förslag om att byta beten så till slut skaffade vi egna får.

Det började med fem finullstackor. 
Det visade sig snabbt att fåren rådde inte på allt gräset här i Skällåkra så det blev till att skaffa några till. Nu är det ca 150 stycken. 
De första tre lammen slaktades 2011 och vilket kött det blev och så gott det är!
Jag fick en del frågor om jag verkligen skulle klara av att äta mina egna lamm. 
Ja, självklart, jag har ju sett till så de har haft det bra, de har ätit bra foder, haft det mysigt och skönt i ren halm, blivit omskötta, fått klövarna klippta och mått bra i största allmänhet vare sig de bott inne i stallet eller gått ute på betet. Slakten gick snabbt och stressfritt på Öströös slakteri och det var jag som körde dit dom i ett släp de åkt till och från sommarbetena med. 
Kort och gott, skall jag och min familj äta kött så är det just så här jag vill att det skall vara, djurvänligt! 
Prova, du känner skillnaden på smaken!

Eftersom majoriteten får är finullsfår så tar vi också vara på ullen. Finns det något skönare för en frusen ridlärare än goa yllesockar och en tjock ylletröja? Ullen har en god vänn tagit hand om.
Just nu finns det några fina lammullsplädar till salu, de är vävda av svenskt finullsfår, just sådana får som vi har, pris för en pläd är 800 kr (inkl. moms).

Skinnen skickas till Tranås för beredning, så är du sugen på en äkta Skällåkra lammfäll att borra ner rumpan i så hör du bara av dig!

Fårbesättningen är Maedi-Visna fri, alltså vi har M3 status, djuren är också fria från klövröta. Vi är också anslutna till Elitlamm och Svenska Djur/fårhälsovården. För transport av får är alla tillstånd i ordning från Jordbruksverket.

Välkommen!
Foto: Alice L