Lancashire Heeler
Många frågor får jag om hur är Heelern, egentligen?
Tänkte försöka beskriva våra heelers och de jag träffat
på. Mera "riktig" fakta om rasen, rasstandard m.m.
hittar du på Lancashire Heeler klubben hemsida, http://www.lancashireheeler.se eller den engelska klubbens hemsida http://www.lancashireheelers.org

Lancashire Heelern är världens minsta boskapsvallare, den är ca 25-30 cm hög och idealvikten är mellan 5,5-9,5 kg. Den är black and tan eller liver and tan i färgen, alltså svart eller leverbrun med bruna "fläckar".

Heelern är en robust liten hund, sällskaplig, älskar sin familj, tycker om att vara med sin familj i allt familjen gör. Den är energisk ute och en soffpotatis inne, nå kanske inte riktigt, lite fart är det allt inne också.
Heelern är smart och intelligent, har lätt för att lära sig. Läser av kroppspråket väl. Det är en trogen hund som inte har några större åsikter om att rymma hit eller dit utan vill vara med sin familj.
Fångar/dödar möss gör vår äldsta heeler trots att hon är en ung dam.
Våra heelers är snälla mot gårdens höns, ankor, hästar och katter. Nåja, lite kattjakt skadar ju aldrig i och för sig är de yngre heelrarnas åsikt.
De går bra i hop med andra hundar, de är vänligt sinnade. Självklart så anser vår heelerflock att deras gård är just deras gård. De talar helt enkelt om att nu kommer det någon. Men säger jag som matte att det är okej att gäster kommer in på gården så blir de mycket glada (i bland lite för glada).
De flesta av våra hanar går bra i hop med andra hanar men självklart finns det undantag. Vissa hanar är super vänner och andra inte.

Tuffa är de absolut, det är inte någon liten mesig hund. Snabba, gillar att jobba, dvs träna lydnad, agillity m.m. Duktig på att spåra och riktigt, riktigt noga i sitt nosarbete.
I vår heelerflock hittar man allt från heeler med något man kan ana som vallanlag till heeler med absolut total avsaknad av vallanlag.

När vi hade höns så vallade Råttis in hönsen i hönshuset på kvällen och det gjorde hon väl. 
Valla bilar, människor, hästar eller annat finns inte, det är förbjudet, sedan finns det några slynglar som gärna provar men det finns gränser. Någon  "tokvallare" är heelern inte, anser jag. Skulle jag söka en vallhund så hade jag inte köpt en heeler däremot har de den positiva egenskapen att de vill vara med sin flock.

Skäller något mera än våra Rottweilers gjorde men de å andra sidan pratade väl en gång i veckan och då fick man be om skall. Å andra sidan med 14 hundar hemma på gården så låter de, skäller en så skäller alla och då blir det ju hela
14 skall.

Ett brett leende är det många som får av
våra heelerflickor och då med Råttis i spetsen.
Där är heelern helt
fantastisk, många ler charmigt gärna och
brett!
Vad gäller andra små egenheter så har
heelern klart många olika ljud, pip,
knorrande och kuttrande ljud. Riktigt
roligt att lyssna på, faktist. Man får
aldrig tråkigt med en heeler. De har humor!

Frisk och sund är den här rasen, framför allt jämfört med många andra raser. Den mest fruktade sjukdomen som finns på Heeler är PLL, alltså linsluxation. I Sverige har det funnits bara några få fall av denna ögonsjukdom.
Patellaluxation är annat som drabbar en del heelers. Alla seriösa heeleruppfödare ögonlyser och knäledsundersöker de tänkta föräldrarna innan parning. Valparna ögonlyses innan de säljs. Jämför jag med andra raser så måste jag  säga att det är en sund liten krabat vi har att göra med.

Matglada, för det mesta men visst är det
olika! Vi har allt från kräsna Råttis till
glupska Astra som äter allt. Även det här är
vanligt, förmodligen bland de flesta hundar.
Terrierdrag? Tja, "tänder" till snabbare
än Rottweilerarna men lååååååååångt
i från hur ex. Jack Russlarna jag träffat är.

Jag har träffat på en riktigt reserverad heeler
och en bitig/naffsig men det är två stycken av
totalt 60-70 heelers jag träffat och "pratat"
med. Alltså är det inte något vanligt beteende
utan jag tror mera att det speglar uppväxten.

Majoriteten heelers gillar andra hundar bara
de får vara med från start och träffa många
olika hundar under sin uppväxt. Men som i
de flesta raser så finns det skilnader även där,
en del är jätte förtjusta i alla och andra bryr
sig inte till att vara rent negativt inställd.

Denna beskrivning är självklart mest en
beskrivning av våra egna hundar men jag
skulle tro att de flesta heelerägare håller med
mig.

Som sagt är detta en fantastiskt underbar
liten hund med mycket humor och ger sin
ägare många goda skratt, vilket man alltid
behöver.
Frågar någon mig så är detta en ras jag
verkligen kan rekommendera!


12 av våra 13 heelers, från vänster:
Tanspots Astra-Argentinus af Ananda (Skrället), Tanspots Bergamons Benny-Baroncelli (Benny), Tanspots Brentanos Bhettie-Beluga (Kitty), Telpoolwyn Yellow Orchid (Yelly), Telpoolwyn Yansoon (Jansson), Topolinos Jippi JaJa Jippi Jippi Jo (Jippi), Tanspots Albert-Almodovar af Ananda (Boy), Telpoolwyn in Tanspots (Pondus), Telpoolwyn Vega (Lacey), Mongrel's Yelling-Yosanne (Busan), Tanspots Ehrentusch Ester-Ehrentanz (Ester) och High Five's Ruby Rubin (Råttis).