Valpens uppväxt hos oss
Jag har fått flera frågor om vad vi gör med valparna under deras uppväxt från att valpen är någon dag gammal till att den är leveransklar.

En normal uppväxt hos oss är där valparna får succesivt vara med i "allt" vi gör hemma på gården från att valpen är 4-5 veckor.
När valpen är 6 veckor så börjar de små utflykterna, åka bil och även hälsa på hos goda vänner.
Jag är helt fullt och fast inne på att en valp som tidigt i sitt liv får träffa på allt som hör till ett normal liv kommer att lättare finna sig till rätta i sitt nya hem oavsett om valpen "bara" skall vara sällskapshund eller tävlingshund. Att valpen fått en trygg start med mycket miljöträning gör också flytten lättare.

Så här ser det ut, givetvis lite variationer beroende på årstid m.m.
Mamma med sina nyfödda valpar från 0 dagar till drygt 2 veckor. Under denna period är valparna helt "döva och blinda", huvuduppgiften är att äta och växa. Det får de göra i fred, jag undersöker dem dagligen och tittar till navel, däremot lyfts de inte på i onödan.
Kring 2 veckor har ögonen börjat öppnas, ännu dröjer det innan de verkligen ser.
Vid 2-3 veckors ålder börjar valparna resa på sig och lite mera upprätt ta sig framåt.
Vid 3-5 veckors ålder är det akrobatik på "hög nivå", nu leks det för fullt och motorik och muskler skall övas upp! Nu hanteras valparna dagligen, ofta och mycket av människor.
Vid 4 veckor är det en strid ström av människor som besöker oss, jag hoppas att det inte bara är valparna de kommer för att träffa! Det är nu det gäller att valparna får träffa så många olika människor som möjligt!
Unga, gamla, barn, pensionärer och som här "skränande" unga grabbar skall valpen lära sig att umgås med!
Även hundkontakten är viktig så här får de 4 veckor gamla valparna träffa andra hundar, i detta fallet Rottweilern Osca.
Lära sig hundspråk av sin mamma eller som här av unghanen Pondus är extremt viktigt för ett långt och tryggt hundliv.
Vid 5-6 veckors ålder får valparna hänga med ut om vädret är ok. Det gäller ju att se mera än huset från insidan.
Potträning är också något som övas på. Här är valpen ca 7 veckor och nu tas de ut många, många gånger om dagen. Även om valpen inte fysiskt klarar av att hålla sig så är det bra om man försöker att få så många behov gjorda utomhus som möjligt, jag är övertygad om att rumsrenhet tränas in snabbare så.
Det är små växande individer och sådana behöver sova. Valpar är helt klart "on/off" djur. Full fart ena sekunden och nästa totalt utmattad och dags att sova. Jag tvingar inte mina valpar att leka eller vara aktiva utan de får sova när de vill.
Vid 6 veckor börjar vi åka bil. För mig är det ett måste att mina hundar tryggt och glatt kan åka bil, jag är mycket ute med hundarna och det värsta som finns är åksjuk hund eller hund som hatar att åka bil.
Valpgos är något som görs minst 100 gånger om dagen. Det är svårt att låta bli!
Att bara sova med mamma en stund är också något som valparna behöver få göra.
Fastföda, dvs "valpvälling" börjar serveras vid 3-4 veckors ålder
Men det hindrar inte valparna från att dia fram tills det är dags för leverans till nya hemmet, visserligen är slurkarna sällsynta
Undersöka saker är det mest spännande som finns. Här är det en våg som skall kollas in.
Stallkatten skall också kollas in!
Vid 7-8 veckor får man även vara själv en liten, liten stund. Det gäller ju att lära sig att människor kommer alltid, alltid tillbaka.
Själv tycker jag det är trevligt med hundar som kan umgås med alla djur, alltså får även stallkaninerna besök (sitter i bakgrunden).
Oavsett om man skall bli en stadshund, agilityhund eller "bonhund" så är det bra att klara av höga ljud, alltså får valpgänget här dryga 7 veckor hänga med när jag kör in foder till gårdens hästar.
Under lek och stoj lyssnar vi på smällarljud på CD!


Att stå på utställningsbord är också bra att kunna, så det har tränats på sedan valparna var 6 veckor.

Tack och hejdå från oss!

Ute och undersöker stora världen!

Valpar kan sova var som helst och gör det också, är helt uppenbart! Vila kombinerat med aktivitet gör valpen till en underbar vuxen hund!
Här får valparna träffa en Corgie!

Ännu en kontakt med större hund!

Inte ens för en hund är det alltid vackert väder, fåglarna kvittrar och solen skiner. I bland är det regn, rusk eller som här blötsnö. Det går inte att vara ute länge men jag är alltid ute en stund så att valparna är vana vid att vädret skiftar....

Här är det en säker trappa som undersöks!
... och det är kul!

Här är vi på besök hos Mona och hennes ena hund Mia!